11 Ekim 2018 Perşembe

Yetimhaneden Öğrenmek /// Konuşma Programı I :




13 Ekim 2018 Cumartesi
Yetimhaneden Öğrenmek /// Konuşma Programı :
Galata Rum Okulu Büyük Salon


- Film Gösterimi: “Büyükada Rum Yetimhanesi”, bir Yorgos Mutevellis filmi
Saat 14:00

- ''Düşüncenin Bir Metaforu Olarak Mekan''
Saat 15:00

Moderatör: Derya Tolgay
Konuşmacılar:
Gündüz Vassaf
Nilay Özlü, Altınbaş Üniversitesi 


206 Odalı Sessizlik :Büyükada Rum Yetimhanesi Üzerine Etüdler sergisi paralelinde yer alacak konuşma serilerinin ilki olan '' Düşüncenin Bir Metaforu Olarak Mekan"


Gündüz Vassaf ve Nilay Özlü’nün katılımı ve Derya Tolgay’ın moderatörlüğünde 13 Ekim Cumartesi günü gerçekleşecektir. 

--------------------------------------
Gündüz Vassaf

GÜNDÜZ VASSAF liseyi Robert Kolej’de tamamladıktan sonra aldığı futbol bursuyla psikoloji eğitimi gördüğü George Washington Üniversitesi’nden mezun oldu. Gençliğinde ABD’de akıl hastanesi gardiyanlığından TRT’de radyo spikerliğine kadar çeşitli işlerde çalıştı. Hacettepe Üniversitesi’nden psikoloji doktorasını aldıktan sonra, uzun süre Ankara Üniversitesi Mediko-Sosyal Merkezi’nde öğrencilere psikolojik danışmanlık yaptı. Sonradan pişman olacağı, Türkiye’nin ilk zekâ testini geliştirdi. Uzun yıllar bu testlerin bir tür zekâ katliamı olduğuna dikkat çekti. Uluslararası Psikologlar Konseyi yönetim kurulu üyeliğine seçildi, Union of Psychological Science Barış Komitesi kurucu üyesi oldu, American Psychological Association’ın toplum psikolojisi bölümünün Avrupa ve Ortadoğu koordinatörlüğünde görev aldı. 12 Eylül askerî darbesinden sonra öğretim üyeliği yaptığı Boğaziçi Üniversitesi’nden istifa etti. Türkiye’de Psikologlar Derneği’nin kurucu üyelerinden olmasının yanı sıra 12 Eylül’e kadar Uluslararası Af Örgütü’nün İstanbul Şubesi başkanlığında, Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) yönetim kurulunda yer aldı. O tarihten sonra Kassel, Marburg ve Bremen üniversitelerinde öğretim üyesi, Kanada McGill Üniversitesi Center for Developing Area Studies’de “konuk” akademisyen, Amsterdam’da Averroes Stichting’de klinik psikolog, Viyana’da Institute für Höhere Studium ve Avrupa Bilim Vakfı’nda da konuk araştırmacı olarak çalıştı. Kurulduğu günden kapandığı 2016’ya kadar Radikal gazetesinde “Uçmakdere” başlıklı köşe yazılarıyla 20 yıl boyunca yer aldı.
Kitapları: Zekâ ve Zekâ Testleri Nedir? Ne Değildir? (Ankara Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezi Yayınları, 1977); Daha Sesimizi Duyurmadık: Avrupa’da Türk İşçi Çocukları (Belge Yayınları 1983; İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2002); Cehenneme Övgü (Ayrıntı, 1992; İletişim, 1999); Cennetin Dibi (Ayrıntı, 1996; İletişim, 1999); Annem Belkıs (İletişim, 2000); 40 Yıl Önce 40 Yıl Sonra Amerika-Rusya (İletişim, 2006); Tarihi Yargılıyorum (İletişim, 2007); Türkiye Sen Kimsin? (İletişim, 2008); Leventnâme (Heyamola, 2009); Kimliğimi Kaybettim Hükümsüzdür (İletişim, 2010); Mostari: Bir Köprü Bekçisinin Günlüğü (YKY, 2013); Medeniyet, Kültür, Sanat (İletişim, 2014); İstanbul’da Kedi (YKY, 2014), Boğaziçi’nde Balık (YKY, 2015), Nâzım (Aylak Adam, 2015), Ne Yapabilirim: Geleceğe Kartpostallar (İletişim, 2016), Sınırsız (İletişim, 2018).



Nilay Özlü

Nilay Özlü, ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun olduktan sonra akademik ve profesyonel kariyerine ABD’nin California eyaletinde devam etmiştir. İstanbul’a döndükten sonra ise Yıldız Teknik Üniversitesi’nde “Pera’nın Yersizyurtsuz Kahramanları: Vallauri Ailesi, Edouard Lebon, Alexandre Vallauri ve M. Vedad Tek” başlıklı tezi ile ikinci yüksek lisans derecesini tamamlamıştır. Geçtiğimiz sene ise Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden “From Imperial Palace to Museum: The Topkapı Palace during the Long Nineteenth Century” başlıklı tezi ile doktora derecesini almıştır. Halihazırda Altınbaş Üniversitesi’nde mimari tasarım ve mimarlık tarihi ve kuramı üzerine dersler vermektedir ve İstanbul kent tarihi, Osmanlı mimarisi, Topkapı Sarayı, müze araştırmaları, mimarlık tarihi ve teorisi üzerine yayınları bulunmaktadır. Nilay Özlü'nün, M. Gahripour ile beraber editörlüğünü üstlendiği “The City in the Muslim World” isimli kitabı 2015 ve 2017 yıllarında Routledge tarafından yayımlanmış, ayrıca akademik çalışmaları Society of Architectural Historians ve The Barakat Trust tarafından ödüle layık görülmüştür.


Derya Tolgay 

32 senelik bir tasarım ve üretim firması sahipliğinden sonra emekliye ayrılıp, şimdilerde mesleği tasarımın haricinde, Açık Radyo'da program yapımcılığı ve muhit.co adlı digital demokrasi platformunun halkla ilişkileri için çalışmaktadır. İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Fars dili ve Edebiyatı bölümünde öğrenimine devam etmektedir.