25 Mayıs 2017 Perşembe

Sergi: ''UTOPİA'' KİRKOR SAHAKOĞLU /// 26 Mayıs - 24 Haziran 2017 /// Galata Rum Okulu



Please scroll down for English


‘'UTOPIA’'
 Kirkor Sahakoğlu

26 Mayıs – 24 Haziran 2017
Açılış: 25 Mayıs 2017 Saat : 18:00 - 20:00


Pazar ve Pazartesi hariç
Salı - Ctsi 12:00 - 18:00

Galata Rum Okulu
Kemeraltı Caddesi, No.25
Karaköy, Istanbul

“Algılanan ve gerçek” kavramının resim hali…
Galata Rum Okulu,  26 Mayıs 2017’den itibaren Kirkor Sahakoğlu’nun “UTOPIA” projesine  ev sahipliği yapacak. Sahakoğlu uzun yıllardır hazırlandığı bu sergide Adorno’nun  “Hakikatin yalan, yalanın da hakikat gibi göründüğü bir dönemeçteyiz şimdi.” özdeyişinden yola çıkmış. Sanatçı, özellikle son elli yılda, sahicilikten uzak yaşamlarımızın bizleri adeta bir illüzyon sahnesine hapsettiğini, bu tutulmadan uyandıktan sonra ise bir daha asla eskiye geri dönemeyecek oluşumuzu anlatıyor. Kendisi bu distopiadan kaçıp, karşı kıyılarda bir ütopya arayışına girerek çözüme ulaşmaya çalışıyor.
Bütün bunları yaparken öz yaşamından kesitlere gidiyor. Gerçek bir mekanın içerisinde bulunan birden fazla zaman ve uzamı vurgulayan Foucault’un “Heterotopya”sının bir ucu yaşamını şekillendiren buradaki sokaklara, diğer ucu ise karşı kıyılara uzanıyor.
Yarattığı bu ütopyada başka bireyleri beslemeye, insanlarla paylaşmaya, denize, Zorba’ya, nedensiz güvenmeye, toleransla pişmanlık duymamaya, sevgiye, Yannis Ritsos’a, Azra Erhat’a, Heredot’a sıkça rastlıyor.


İstanbul doğumlu olan Kirkor Sahakoğlu, Getronagan Lisesi’nin ardından Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Reklam Grafiği Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra Milano’da Istituto Europeo Di Design’da master’ını tamamladı. Domus Academy’de bir süre eğitim aldı ve atölyelere katıldı.
1985 yılından itibaren Türkiye’nin önde gelen reklam ajanslarında sanat yönetmenliği ve yaratıcı yönetmenlik yaptı. Ardından kendi ajansını kurdu. Markalaşma sürecinde pek çok kuruma ve ürüne destek verdi. Reklamcılığı süresince çok sayıda Kristal Elma ödülü kazandı. 2010 yılından bu yana serbest çalışan, ajanslara ve kuruluşlara danışmanlık yapan Sahakoğlu, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Sanatlar Bölümü’nde de ders veriyor. Çeşitli üniversitelerde seminerler ve atölyeler düzenliyor.
 Kirkor Sahakoğlu 2014 yılında Tütün Deposu’nda  “Dildilian Kardeşlerin objektifinden Bir Ermeni Ailesinin Yitik Geçmişine Tanıklıklar 1872-1923” adlı serginin küratörlüğünü üstlendi. Çeşitli sergilerde çalışmaları yer alan sanatçı,  2015 yılında Tütün Deposu’nda “EKSİK” isimli ilk kişisel sergisini açtı.  
-------------------------------------------

''UTOPIA’'
 Kirkor Sahakoğlu

26th  May – 24th  June 2017

Opening: 25th  May 2017 6 - 8 pm
Visiting hours: 12 noon - 6 pm
Open on Tuesday - Saturday
Closed on Monday and Sunday


Galata Rum Okulu
Kemeraltı Caddesi, No.25
Karaköy, Istanbul

 Illustrating the concept of “Perceived and Reality”

Galata Rum Okulu is going to host Kirkor Sahakoglu’s “UTOPIA” exhibition opening on 26th of May 2017. Sahakoglu has been working on this exhibition for a long time and influenced by Adorno’s quote “It has come to the point that lies sound like truth, and truth like lies.”. The artist explains how our lives drifting away from reality confined us into an illusionary state especially in the last fifty years and indicates even though we wake up from this trance we will never be able to get back to it. He revisits fragments of his personal past when he sets out to find an utopia across the shore while trying to escape from this distopia. 
With references to Foucault’s “Heterotopia” which explains multiple times and dimensions coexisting simultaneously in one physical place, his work expands from the streets in İstanbul that gave direction to his life reaching across the shore. 
He comes across feeding others, sharing with people, the sea, Zorba, trusting without reason, tolerance without regret, love, Yiannis Ritsos, Azra Erhat, and Heredotus in the utopia he created.

Born in Istanbul, Kirkor Sahakoglu studied at the Getronagan High School, after which he graduated from the School of National Applied Fine Arts Advertising Graphics Department. Later he received his master’s degree at Istituto Europeo Di Design in Milan. He also studied at Domus Academy and participated in workshops.
As of 1985, Sahakoglu worked as art director and creative director in prominent advertising agencies of Turkey, and later founded his own agency. He assisted numerous institutions and products in their branding processes. Recipient of innumerable Crystal Apple awards of the Association of Advertising Agencies, since 2010 Sahakoglu has been working freelance as a consultant for agencies and organizations, as well as teaching undergraduate and graduate students at Marmara University Faculty of Fine Arts. He also organizes seminars and workshops in various universities.       
 Kirkor Sahakoglu curated “Bearing Witness to the Lost History of an Armenian Family Through the Lens of the Dildilian Brothers (1872-1923)” exhibition at Tütün Deposu in 2014. After collaborating in various exhibitions over the years, he opened his first solo exhibiton “Absent” at Tütün Deposu in 2015.