25 Nisan 2014 Cuma

Konuşma_Lecture /// EL GRECO BETWEEN BYZANTINE AND THE WEST _ Prof. Marina Lambraki Plaka


Please scroll down for English
Konuşma
El Greco,Between Byzantium and the West (Bizans ve Batı arasında El Greco)
Prof. Marina Lambraki Plaka

30.04. 2014 Çarşamba  Saat:18:30

Galata Rum Okulu

Galata Rum Okulu, 23 Nisan - 14 Haziran tarihleri arasında, Domenikos Theotokopoulos'un  400. ölüm yıldönümü dolayısı ile düzenlediği ''İmge ve Ötesi: Domenikos Theotokopoulos''  sergisi kapsamında  National Gallery of Athens'ın direktörü Prof. Marina Lambraki Plaka' yı konuk ediyor. Yunanistanın en önemli sanat tarihçilerinden biri olan Prof.Marina Lambraki Plaka   Galata Rum Okulu'nun ev sahipliği yaptığı araştırma sergisi ''İmge ve Ötesi :Domenikos Theotokopoulos'' kapsamında 30 Nisan 2013 Çarşamba Saat 18:30 'da  ''El Greco,Between Byzantium and the West '' ( Bizans ve Batı arasında, El Greco) başlıklı bir konuşma gerçekleştirecektir.

Konuşma dili İngilizcedir.
Katılımınız bizi onurlandıracaktır.

Prof. Marina Lambraki Plaka

Girit doğumlu olan Prof. Marina Lambraki Plaka bir sanat tarihçisi ve Atina’daki National Gallery’nin direktörüdür. Plaka, Atina Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji bölümünden mezun olmuş ve devlet bursuyla Atina Üniversitesi Klasik Arkeoloji alanında yüksek eğitimini geçrekleştirmiştir. Paris Sorbonne’da yine Devlet Vakfı bursu ile Tarih ve Sanat Sosyolojisi alanında doktorasını tamamlamıştır. Doktorasını 1971 yılında 'Bourdelle and Greece' başlıklı tezi ile Sorbonne’da tamamlamıştır. Doxiadis ve Moraitis Okullarında Sanat Tarihi Profesörü olarak görev almıştır. 1975 yılında Atina Güzel Sanatlar Okulu (ASKT) Sanat Tarihi Profesörü seçildi ve kuruluşu olan 1837yılından bu yana ASKT tarihinin ilk kadın profesörü olmuştur. Plaka, Fulbright bursu ile Princeton Üniversitesi (Sanat ve Arkeoloji Bölümü), New York Üniversitesi (Güzel Sanatlar Enstitüsü) ve Girit Üniversitesi Felsefe Fakültesi'nde, misafir öğretim üyesi olarak ders vermiştir. Prof. Plaka, ABD’de birçok üniversitede ve Sorbonne’da dersler vermiştir. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Birliği’nde
(AICA) başkan yardımcısı olarak görev yapmış ve aynı zamanda Sanat Tarihi Fransız Derneği üyesidir. 1992 yılında Anna PsraoudaBenaki tarafından National Gallery’nin başına getirilmiştir.Onur Ödülleri; Prof. Plaka bir çok onur ödülü aldı. Nikos Kazantzakis ömür boyu entelektüel katkı ödülü, Resim üzerine kitabı ‘Alberti and Leonardo’ ile ilk MeletisDokimiou Devlet Ödülü’nü aldı.Yunanistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından Onur Nişanı olan Altın Haç verilmiştir.1997yılında Avrupa'da Yunanistanda Yılın Kadını seçilmiştir.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lecture

El Greco,Between Byzantium and the West
Prof. Marina Lambraki Plaka

30.04. 2014 Wednesday  at 6:30 pm.

Galata Rum Okulu proudly hosts Prof. Marina Lambraki Plaka, the director of National Gallery of Athens within the framework of the research based exhibiton ''The Image and Beyond: Domenikos Theotokopoulos'' which also marks the 400th anniversary of Domenikos Theotokopoulos’s death. Being one of the important art historians of Greece, Prof. Marina Lambraki Plaka will give a lecture entitled ''El Greco, Between Byzantium and the West''  on 30th April 2014  on 6:30 pm. at Galata Rum Okulu.

The lecture will be held in English.
Looking forward for your participation.


Prof.Marina Lambraki Plaka

Marina Lambraki-Plaka is Professor History of Art and Director of the National Gallery Athens .  She was born in Arkalochori of Herakleion, Crete. She studied in the Department of History and Archaeology of the University of Athens and began her postgraduate studies in Classical Archaeology with a scholarship from the Foundation of State Scholarships. She continued her postgraduate studies in the History and Sociology of Art in Paris at the Sorbonne (Paris I), again with a scholarship from the Foundation of State Scholarships. In 1971 she was awarded a doctorate by the Sorbonne with a dissertation entitled 'Bourdelle and Greece'. A Professor of History of Art at the Doxiadis School and at the Moraitis School, she became Assistant to Professor Pantelis Prevelakis in the Art History department at the Athens School of Fine Arts. In 1975 she was unanimously elected Full Professor of History of Art at the Athens School of Fine Arts (ASKT) and thus became the first female professor in the history of the ASKT since its foundation in 1837. She has also been Visiting Professor at the Philosophical School of the University of Crete, at Princeton University (Department of Art and Archaeology) and at New York University (Institute of Fine Art) with a Fulbright scholarship. She has taught at many universities in the U.S.A. and at the Sorbonne (Paris IV). She has served as Vice-President of the International Union of Art Critics (AICA) and is a member of the French Society of History of Art. In 1992 she was invited by the Minister Mrs Anna Psarouda-Benaki to become Director of the National Gallery Alexandros Soutzos Museum. Honorary awards: She has received many honorary awards and distinctions, amongst which are the Nikos Kazantzakis prize for her lifetime intellectual contribution, and the first Meletis-Dokimiou State Prize for her book On Painting - Alberti and Leonardo. She has been awarded the Gold Cross of the Order of Honour by the President of the Hellenic Republic. In 1997 she was elected European Woman of the Year for Greece.