24 Ocak 2014 Cuma

“Yine, Yeni: Dünya Kenti İstanbul” Etkinlik Takvimi

ETKİNLİK DUYURUSU


“Yine, Yeni: Dünya Kenti İstanbul”
Sergisi’ne eşlik eden etkinlikler

Tarih Vakfı’nın 18 yıl önce Darphane-i Amire’de gerçekleştirdiği  ve 15 Ocak 2014 günü Karaköy Galata Rum Okulu’nda "Yine, Yeni: Dünya Kenti İstanbul" adıyla açılan sergiye eşlik edecek etkinlikler, 25 Ocak 2014 Cumartesi günü gerçekleşecek İstanbul'un Tarihi Alanlarında Dönüşüm Riskleri ve Karşı Mücadeleler paneliyle başlıyor

Serginin açık kalacağı 22 Şubat 2014  tarihine kadar her Cumartesi yapılacak olan KENTE DAİR KONUŞMALAR  dizisinin ilki olan bu panelde,  Sulukule, Tarlabaşı, Fener-Balat-Ayvansaray, Süleymaniye ve Haliç Tersanesi alanlarında planlanan dönüşümler ve bunlara karşı verilmekte olan mücadeleler konuşulacak.

Tarih Vakfı’nın “Yine Yeni: Dünya Kenti İstanbul” sergisi etrafında planladığı etkinlikler iki bağımsız eksen üzerinde biçimleniyor. Birinci eksen, İstanbul'da gerçekleşmekte olan ve kentin tarihsel, sosyal ve doğal topoğrafyasında geri dönüşümsüz izler bırakacak  projelerin tartışılacağı KENTE DAİR KONUŞMALAR dizisi. Cumartesi günleri gerçekleşecek olan bu dizide 25 Ocak 2014 günü tarihsel çevre, 1 Şubat’ta kentsel dönüşüm alanları, 6 Şubat’ta kent ekolojisini etkileyen projeler ve 15 Şubat’ta kentte ulaşım hakları tartışılacak. Kente Dair Konuşmalar dizisi, Tarih Vakfı’nın 1993’te düzenlediği “İstanbul için Ütopyalar” sempozyumuna atıfla 22 Şubat’ta gerçekleşecek ve “Yine, Yeni: İstanbul için Ütopyalar”paneliyle sona erecek.

İkinci eksen ise, hem mekân kısıtı nedeniyle sergi kapsamından çıkarılan İstanbul Müzikleri ve İstanbul Giysileri bölümlerinin, hem de çok sonra yapıldığı için zaten sergi kapsamında olmayan Yenikapı kurtarma kazıları buluntularının konuşulacağı YİNE/YENİ dizisi.  Bu dizinin arkeoloji bölümü İstanbul’un Yeni Tarihi adıyla arkeolog-yazar Emine Çaykara moderatörlüğünde, 29 Ocak Çarşamba ve 5 Şubat Çarşamba günleri gerçekleşecek. Yine: İstanbul Giysileri bölüm küratörü Çağla Ormanlar tarafından 19 Şubat Çarşamba günü sunulacak. Bu kapsamda, bölüm küratörü Ersu Pekin tarafından gerçekleştirilecek Yine: İstanbul Müzikleri söyleşisinin tarihi henüz kesinleşmedi.  

Bunlara ek olarak İstanbul’a dair sözü olan herkesin katılabileceği AÇIK KÜRSÜ her Pazar günü 14:00 - 18:00 arasında yapılacak. 

Etkinliklerin hepsi Karaköy Galata Rum Okulu’nda gerçekleşecek.

PROGRAM:

KENTE DAİR KONUŞMALAR

25 Ocak Cumartesi, 11:00-14:00 

          İstanbul'un Tarihi Alanlarında Dönüşüm Riskleri ve Karşı Mücadeleler:  Sulukule, Haliç Tersanesi, Fener-Balat-Ayvansaray, Tarlabaşı, Süleymaniye örnekleri            
                                                   
1 Şubat Cumartesi, 14:00-18:00
         Kentsel Dönüşümden Toplumsal Dönüşüme:   Ayazma, Fikirtepe, Sarıyer örnekleri

8 Şubat Cumartesi, 14:00-18:00
         Doğal Çevreyi Tüketmek: Kanal İstanbul, 3. Köprü, Kuzey Ormanları, vd.
          örnekler

15 Şubat Cumartesi, 14:00-18:00
         Nasıl istersem öyle giderim: Kent hakkı olarak ulaşım

22 Şubat Cumartesi, 14:00-19:00
         Yine, Yeni: İstanbul için Ütopyalar 


YİNE/YENİ SÖYLEŞİLERİ

29 Ocak Çarşamba, 18:30-20:30
         İSTANBUL’UN YENİ TARİHİ-1: 8500 yıl önce Yenikapı’da Yaşam
         Emine Çaykara, Prof.Dr. Vedat Onar

5 Şubat Çarşamba, 18:30-20:30
İSTANBUL’UN YENİ TARİHİ-2: 8500 yıl önce Yenikapı’da Denizcilik,
Teknoloji ve Ticaret
Emine Çaykara, Evren Türkmenoğlu

19 Şubat Çarşamba, 18:30-20:30
         YİNE: İstanbul Giysileri
            Çağla Ormanlar


İlgili Kişi:
Esra Şavkın
Marjinal PorterNovelli